dimecres, 7 d’agost del 2019

Cal crear xarxes d'acolliment


Fotografia: Calella Acull

 

La parròquia de Calella acull menors estrangers no acompanyats


(Laura Mor –CR) “La petició va sorgir de l’Ajuntament, però nosaltres de seguida vam fer aquest petit signe de solidaritat”. Cinto Busquet, rector de la Parròquia de Santa Maria i Sant Nicolau de Calella explica que fa dos mesos la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència va assignar seixanta infants i joves al municipi de Calella. Han arribat sols, sense les seves famílies, de diversos països del Magreb i de l’Àfrica subsahariana. Des de la parròquia són conscients de les dificultats associades als processos migratoris. Però no es plantegen cap escenari fora de l’acollida.
“Ens vam veure amb aquesta urgència i vam oferir els locals parroquials per a les activitats de formació”, explica Busquet. Són els programes d’inserció que ha previst l’ajuntament per als adolescents nouvinguts. El rector aprecia “la bona feina” que fa l’administració en matèria de protecció de la infància “amb els pocs recursos que tenen”. I reconeix que els locals els han posat a la seva disposició “de bon grat”. En part perquè fa temps que hi ha una col·laboració mútua entre Càritas parroquial i serveis socials de l’ajuntament.
Durant l’estiu, l’activitat d’aquesta comunitat cristiana disminueix. No hi ha determinats serveis, com la catequesi, i les sales parroquials queden disponibles. Ara mateix l’Ajuntament hi ofereix activitats d’inserció social de dilluns a divendres, en franja de matí o tarda, als seixanta infants i adolescents que acaben d’arribar. Què faran quan comenci el curs? “Depèn de les necessitats, mirarem de combinar-ho”. Busquet valora aquest projecte com “un treball complex i apassionant, una font d’enriquiment”.

Un contacte vital directe

El rector, que també és membre del Moviment dels Focolars, ha pogut parlar amb aquests nois. Una mostra concreta d’escolta i de respecte. “Hem tingut un contacte vital directe: són nanos de quinze, setze, disset anys, que se senten indefensos, són adolescents com els nostres, alguns amb situacions dramàtiques i molt tristes”. En la conversa informal, li han reconegut que senten les mirades de desonfiança a peu de carrer. Són nens i tenen por. Però Busquets assenyala que es troben “amb totes potencialitats de la vida” i que “el mínim és mostrar-los braços oberts i compassió”.
En la mateixa línia s’expressava a l’article ‘Mirem-los de cara’ publicat en el seu blog personal. Un text breu que trenca amb la dinàmica de les veus que mostren públicament un rebuig cap a aquests infants i joves. “Ens poden acusar d’ingenus, però ens adonem de com estan les coses”. Busquet és conscient que “si aquests nois queden al carrer el més probable és que siguin captats per la delinqüència i pel consum”. Explica també que en la vida parroquial tenen presents i denuncien “les causes que fan que aquests infants i joves hagin de venir aquí”.

Un projecte complex, apassionant i enriquidor

Aquest mateix diumenge a la tarda des de la parròquia van participar a la festa de benvinguda que ha organitzat la cooperativa ‘Calella acull’, al passeig de Mar. En un ambient festiu, diverses persones van compartir el seu relat personal i les dones marroquís van oferir postres típics en actitud d’hospitalitat cap aquests infants i joves vulnerables.
Alguns veïns els diuen que no han de fomentar l’acollida perquè provoca un efecte crida. “Les causes formen part de la macropolítica i també les hem de tenir en compte, però un cop els tenim aquí, s’ha d’acollir”, hi respon. Amb tot, insisteix que la iniciativa no ha estat seva i considera que com “com a parròquia fem poc”. Per això no es cansa de repetir-ho als feligresos a missa de diumenge: “Com a comunitat cristiana hem d’estar a l’avantguarda, tenim els mateixos drets com a poble que aquests col·lectius que estan criminatitzats”.

Més informació: Catalunya Religió