divendres, 6 de març del 2015

Contra la cadena perpètua


Acte en contra de la cadena perpètua

Davant a la reintroducció de la cadena perpètua, Justícia i Pau i altres entitats convoquem un acte el proper dia 16 de març a les 19h per expressar el nostre rebuig a aquesta pena.

Barcelona, 4 de març de 2015-. El proper dilluns dia 16 de març de 2015, a les 19 h a l'Auditori del Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia (c/ Llúria 13, Barcelona) tindrà lloc un acte per expressar el rebuig a la reintroducció de la cadena perpètua per part de diferents organitzacions: Secretariat de Pastoral Penitenciaria, la Fundació FICAR, l'Associació de Jutges per la Democràcia, la Fundació Marianao, la Comissió de Dret Penitenciari del Col·legi d'Advocats de Barcelona i Justícia i Pau.

El Parlament espanyol és a punt d’aprovar la reintroducció de la cadena perpètua, ara amb el nom de “presó permanent revisable”. Malgrat el canvi de nom i malgrat les possibilitats de revisió, es tracta d’una pena cruel i inhumana que imposa un sofriment terrible a un ésser humà, el sotmet a un aïllament que destrueix la seva condició d’ésser relacional i agredeix profundament i de manera irreversible la seva salut física i mental i la seva dignitat moral. La presó per a tota la vida menysprea la condició sempre perfectible de la persona. No es pot negar mai la possibilitat que una persona que hagi comès greus crims es transformi interiorment, com a fruit d’un procés lliure i d’un recolzament adequat, repari en la mesura del possible el mal causat i es reintegri socialment. I el fet que aquesta pena es pugui revisar no elimina la seva crueltat, ja que s’exigeix un mínim de compliment excessivament llarg (25 anys) i tampoc no impedeix que pugui ser prolongada pràcticament fins al final de la vida per motius arbitraris o de caràcter polític.

Per totes aquestes raons, és una pena inconstitucional, ja que infringeix la prohibició de penes inhumanes i degradants (art. 15 Const.) i l’exigència que les penes s’orientin a la reinserció social del condemnat (art. 25.2 Const.), un principi bàsic d’humanitat i de justícia social. Empresonar per tota la vida significa renunciar oficialment a la reinserció.

Es tracta d’un greu retrocés en la necessària evolució cap a un sistema de justícia penal més respectuós amb la dignitat humana i orientat a la reintegració social. A més, la nova pena pot incrementar les elevades taxes d’empresonament existents actualment, que ja són de les més altes d’Europa Occidental.

En aquest acte hi intervindran: Eudald Vendrell, president de Justícia i Pau; Mercedes Garcia Aran, catedràtica de Dret Penal de la UAB; José A. Rodriguez Sáez, jutge, portaveu de l’Associació Jutges per la Democràcia; Oriol Rusca, degà de l’Il·lustre Col.legi d’Advocats de Barcelona i Pere Soler, director general de Serveis Penitenciaris de la Generalitat de Catalunya.
Enviem adjunt el text de la convocatòria.

CONVOQUEN:
Justícia i Pau
Fundació Marianao
Fundació FICAT
Secretariat de Pastoral Penitenciària de Barcelona
Comissió de dret penitenciari del Col·legi d’Advocats de Barcelona
Grup de Juristes Roda Ventura
Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats
Coordinadora Catalana per la Prevenció de la Tortura


Per a més informació: Eduard Ibáñez (T. +34 615 25 79 57)

Justícia i Pau
premsa@justiciaipau.org
T.93 317 61 77
c/Roger de Llúria, 126, 3er 1a
08037 Barcelona
www.justiciaipau.org

Paraules de Monsenyor Òscar Romero (X)



"María, hermanos, es el símbolo del pueblo que sufre opresión, injusticia, porque es el dolor sereno que espera la hora de la resurrección, es el dolor cristiano, el de la Iglesia que no está de acuerdo con las injusticias actuales, pero sin resentimientos, esperando la hora en que el Resucitado volverá para darnos la redención que esperamos." (1977)