dimecres, 23 de desembre del 2009
Consum responsable a les festes nadalenques
RESUM MANIFEST de l' ACO de Lleida
Què n'hem fet del Nadal? Què tenen a veure els excessos d'aquesta societat amb el missatge genuïnament cristià d'aquesta festa? A poc a poc s'ha anat desplaçant del centre de la festa el Jesús pobre, per, entre molts altres símbols de la societat de consum, un gras homenet vestit de roig, amb un riure buit, que no és més que una creació publicitària i que ens parla no del Déu Amor, sinó del déu diner i del seu fill Consum, que es lloat en els seus temples: els centres comercials. En el centre d'aquesta festa consumista qui neix, i reneix i es multiplica és el Diner.
Però ningú no està obligat a obeir la dictadura del consumisme. Per què no ens plantegem de viure un Nadal diferent?
DECÀLEG (resumit) PER A UN CONSUM RESPONSABLE TAMBÉ DURANT LES FESTES NADALENQUES
1. Aprofitem el consum del Nadal com a una forma d'acció per al canvi social. Hi ha moltes coses al món que no ens agraden: injustícies, insolidaritat, degradació del medi... Amb el consum responsable podem potenciar a través del que consumim no sigui contradictori amb el que volem potenciar.
2. Abans de comprar cal preguntar-nos: ho necessito? Si ho vols regalar, ho necessiten ? Fem un llistat i no ens deixem enredar per les “ofertes” sense fer-ne una reflexió prèvia.
3. També per Nadal podem gastar menys per a compartir més. Dediquem una part del nostre pressupost de compres d'aquest Nadal a cooperar amb alguna entitat solidària. Compartim allò que tenim, no allò que ens sobra! També als nostres estalvis els podem posanr-los en entitats de la banca ètica.
4. Aprofitem les festes per viure i educar en l'austeritat. Es tracta de sentir l'alliberament de fer allò que des de dintre sentim que és millor i que ens fa estar més satisfets. Saber dir “no” és educatiu per al qui vol una cosa o per al qui ens la vol regalar.
5. Per preparar els menjars de Nadal, no comprem més del que necessitem, i no gastem en excés. Podem combinar productes frescos de les nostres terres amb productes de Comerç Just, i així contribuirem a donar suport als nostres pagesos, que ho necessiten, i als petits productors del sud. Tots ellls també han de celebrar el NADAL !
6. Amb els regals que fem, podem fomentar la solidaritat, l'educació per a la igualtat, i la pau evitant comprar joguines violentes o sexistes.
7. Quan comprem ens podem preguntar i informar-nos del què hi ha al darrera del que comprem: explotació, comerç injust, necessitats creades?... i actuem en conseqüència.
8. Plantegem-nos: Fins i tot ens ho podem preguntar quan ho comprem: què en faré quan ja no ho necessiti? El que nosaltres no necessitem pot ser una forma de cooperar amb empreses de reinserció social que es dediquen a la recollida i tractament de residus: roba, mobles, electrodomèstics...
9. Com cada any per aquestes dates, les institucions ens recordaran que hem de llençar cada deixalla al seu contenidor corresponent. Fem una passa més: intentem reduir els residus! Anem a comprar amb la senalla de tota la vida o amb bosses realitzades, triem els productes que no vagin gaire embolicats, i els que duguin envasos reutilitzables o reciclables.
10. Aprofitem aquestes festes per regalar una cosa que no es compra amb euros: la comunicació. Intentem no dedicar tot el teu temps d'oci a consumir, i posem en la nostra agenda una mica de temps, a fons perdut, per xerrar, per compartir, per fer companyia i per estimar.
Almenys cal intentar-ho.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)