dijous, 14 de juny del 2012

Per no caure en fora de joc


 
Reflexions a l’entorn d’Eurovegas

Arran de la possibilitat que, a Catalunya, i dins del territori del nostre bisbat, s’instal·li el projecte d’Eurovegas, volem fer pública la nostra reflexió sobre una qüestió que pot afectar les vides de moltes persones.

1. El projecte d’Eurovegas es basa en els mateixos valors econòmics que ens han portat a la crisi: l’especulació financera, la construcció desvinculada a la necessitat real d’habitatge, el desequilibri territorial, la  dependència d’altri, la immediatesa del guany, la desregulació del capital, la progressiva desigualtat social.

2. Els canals democràtics no han funcionat. En un projecte d’aquestes dimensions, que es planteja en la zona més poblada de Catalunya i que, si es tira endavant, canviarà l’activitat econòmica i la vida social de molta gent, no s’ha facilitat la informació necessària a les poblacions afectades, ni s’ha obert cap canal de consulta, de participació i de reflexió més enllà d’un debat parlamentari, i encara posterior a la negociació amb el promotor.

3. Els principis constitucionals desapareixen: la llei ja no és igual per a tothom, perquè s’aplicarà discriminadament en matèries laborals, d’estrangeria, fiscals, de protecció de menors, d’habitatge...

4. Eurovegas fa més gran la diferència entre rics i pobres. Mentre es retalla una vegada i una altra l’Estat del Benestar en matèries tan sensibles com l’educació, la salut i els serveis socials, desapareix el concepte de redistribució de la riquesa a través del sistema fiscal, que es reduiria sensiblement a Eurovegas. El sistema polític i fiscal deixa de protegir la gent. El patrimoni col·lectiu que també són els guanys socials i laborals aconseguits per la lluita de molta gent va desapareixent.

5. Catalunya es fa més depenent econòmicament de la voluntat d’una persona que no viu al país i per a la qual Eurovegas senzillament és una inversió econòmica que haurà de ser rendible i que a la llarga pot esdevenir un instrument de pressió per continuar obtenint privilegis legals, fiscals i econòmics amb l’amenaça de deslocalitzacions. Ens preguntem també quin paper i quin reconeixement tindran la llengua i la cultura del nostre país en el projecte.

6. Eurovegas significa la destrucció d’uns espais naturals que ha costat molt de preservar i de conservar. L’activitat agrícola, en una zona extraordinàriament fèrtil, quedarà greument amenaçada, i els aqüífers del Delta, veritable reserva d’un bé comú com és l’aigua, tindrà destinacions força més frívoles, com el manteniment de camps de golf.

7. El model estètic, energètic, turístic, ciutadà que s’imposà està lluny de la sostenibilitat ecològica i de la cultura catalana i fins i tot mediterrània. Els precedents en altres zones han aportat corrupció a gran escala i han malmès definitivament el medi natural.

8. El joc i la prostitució no ens fan millors. L’activitat que es proposa, amb l’eufemisme d’entreteniment per a adults, comporta a la pràctica activitats com el joc i la prostitució, que solen atraure amb tota mena de màfies i que arriben amb la demanda expressa de desprotegir-ne menors i ludòpates, i amb el propòsit implícit de fer-ne promoció. Creiem que els valors cristians –que són en definitiva els valors humans– són totalment contraris a aquesta mena d’activitat.

Eurovegas, doncs, significa a la pràctica una mena de privatització d’un ampli espai de Catalunya, un país amb lleis pròpies, dins d’un altre país. Esdevé un trencament del nostre sistema social, jurídic i democràtic, sacrificats pels valors del mercat.

Els treballadors cristians som molt conscients, perquè també ho vivim en la nostra pell, de què significa l’atur,
la por davant del futur, la pèrdua de l’habitatge, la retallada de la qualitat del nostre sistema educatiu, sanitari, de serveis socials. Però justament per això creiem que la crisi s’ha de combatre amb una forma d’actuar que ens faci més solidaris, més responsables, menys depenents econòmicament d’altres, més protectors dels més vulnerables. Hem de treballar per una economia respectuosa amb les persones i amb el medi ambient, i sostenible de cara al futur, capaç d’integrar els valors que veiem a l’Evangeli de Jesús, on els més petits, els més pobres, són els autèntics protagonistes del Regne de Déu. I Eurovegas significa justament el contrari d’aquests valors.

Equip de Pastoral Obrera
del bisbat de Sant Feliu de Llobregat