dimarts, 22 de gener del 2019

Un pas a tenir en compte...

 













El Parlament Europeu aprova una major protecció de la llibertat religiosa
 
El Parlament Europeu ha aprovat la figura "d'enviat especial de la Unió Europea per a la llibertat religiosa i de credo", com a resposta a la seva preocupació pel dràstic augment de la violació de la llibertat religiosa al món i la persecució dels creients que s'ha donat en els últims anys. Segons ha informat L'Osservatore Romano en la seva edició en italià del 16 al 17 de gener, el Parlament Europeu també va condemnar els atacs contra grups ètnics i religiosos davant l'augment de polítiques de presumpta "seguretat espiritual i social" posades en pràctica per diversos governs.

ACIprensa, 18 gener 19


Amb aquesta mesura, el Parlament Europeu ha demanat una major tutela dels drets religiosos i per això es va aprovar amb 576 vots a favor, 46 en contra i 73 abstencions, la figura d'Enviat Especial de la Unió Europea per a la Llibertat Religiosa.
D'aquesta manera, els eurodiputats han condemnat el fet que alguns països hagin introduït o busquin aprovar lleis que prevegin penes severes o fins i tot la pena de mort per blasfèmia, conversió a altres credos o apostasia.
Durant la discussió d'aquesta mesura es va subratllar que la violació de la llibertat religiosa està generalment en l'origen de les guerres i altres formes de conflictes armats, que acaben derivant en violacions de drets humans fins a arribar a genocidis.
D'aquesta manera el Parlament Europeu posa en evidència que aquestes violacions de la llibertat de religió perjudiquen la democràcia, obstaculitzen el desenvolupament i repercuteixen negativament en la possibilitat de gaudir altres llibertats i altres drets fonamentals.
L'Osservatore Romano explica en el seu article que amb aquesta resolució els estats membres es comprometen a reforçar la seva pròpia determinació en promoure la llibertat de religió o de credo per a tothom, així com l'obstinació de mantenir un diàleg obert, transparent i regular amb les Esglésies i les organitzacions religioses, filosòfiques i no confessionals.
També mostra que el diàleg interreligiós i intercultural representa un punt de partida per progressar en altres àmbits i subratllen la importància que es pugui gaudir de llibertat de reunió i associació.
En el text adoptat pel Parlament Europeu es convida també de manera especial a les autoritats pakistaneses a garantir la seguretat d'Àsia Bibi, la dona catòlica recentment absolta després de nou anys a la presó i condemnada a mort per un suposat delicte de blasfèmia.
El Parlament Europeu ha aplaudit el treball desenvolupat pel representant especial de la Unió Europea per als drets humans, en matèria de religió o credo i recomana avaluar la possibilitat de substituir-lo per un grup de treball consultiu informal que reuneixi representants de les institucions dels estats membres responsables de la llibertat religiosa i de les institucions, així com representants i experts del Parlament Europeu, acadèmics i representants de la societat civil, incloses esglésies i altres organitzacions confessionals i no confessionals.
En la resolució se subratlla que les polítiques de la UE en el camp de la pau, la seguretat, la prevenció de conflictes, en el desenvolupament i la cooperació, es troben cara a reptes que poden ser solucionats amb la participació d'Esglésies, líders religiosos, acadèmics, comunitats i associacions religioses, així com organitzacions confessionals i no confessionals que representen a una part important de la societat civil.
Per això s'han convidat al Consell i a la Comissió Europea a integrar objectius i activitats relacionades a la promoció i a la tutela de la llibertat de religió o de credo en la programació dels instruments de finançament que integren aquestes polítiques, així com eventuals altres instruments que puguin ser introductius en els àmbits pertinents després del 2020.