dimarts, 10 d’abril de 2018

Conferències d'interès

FJMCicle de conferències "Política i religió"

DE L'ESTAT CONFESSIONAL A L'ESTAT LAIC

La Fundació Joan Maragall, conjuntament amb el Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona, la Secció d’Història Medieval i Moderna i a Secció d´Història Contemporània de la mateixa universitat, proposen el cicle Política i religió. De l’Estat confessional a l’Estat laic. L’objectiu del cicle és oferir l’evolució de la relació entre el poder polític i la religió en la conceptualització i configuració dels estats des de l’Antiguitat al moment present. Es tracta d’una relació que ha anat des de la plena coincidència a l’estricte separació, tenint en compte, però, la diversitat de situacions i de temps en els que s’han produït els canvis en diferents territoris de l’Europa occidental.

S’analitzaran aquestes relacions en l’oficialització del cristianisme en el Baix Imperi romà; en el marc de la lluita pel control del poder en el món feudal; en la construcció dels l’estats, que d’una banda cercaven la uniformitat religiosa i de l’altra coincidia amb la divisió entre catòlics i protestants; i en els canvis que comportà la implantació del liberalisme en tots els àmbits (econòmics, socials, polítics i de pensament), fins a la declaració d’estats laics o aconfessionals. L’aprofundiment en les relacions entre el poder polític i la religió pot contribuir a una millor interpretació de l’actualitat on conviuen la secularització i la diversitat religiosa.


Dimecres 18 d’abril de 2018
PODER POLÍTIC I OFICIALITZACIÓ DE LA RELIGIÓ A L'ANTIGUITAT
Carles BUENACASA (Universitat de Barcelona)

Dimecres 25 d’abril de 2018
JERARQUIA POLÍTICA I JERARQUIA ECLESIÀSTICA
Giacomo FLORIS (Universitat de Barcelona)

Dimecres 2 de maig de 2018
CENTRALITZACIÓ POLÍTICA I UNIFORMITAT RELIGIOSA
Miguel LÓPEZ-GUADALUPE (Universidad de Granada)

Dimecres 9 de maig de 2018
LIBERALISME, OBRERISME I RELIGIÓ
Albert BALCELLS (Institut d’Estudis Catalans – Universitat Autònoma de Barcelona)

Organitzen la Fundació Joan Maragall, el CEHI i les Seccions d'Història Medieval i Moderna i  d'Història Contemporània de la  UB


Lloc: Sala Gran de la Facultat de Geografia i Història (UB)-Montealegre, 6 (Barcelona)
Hora: 19h

ENTRADA LLIURE

PROGRAMA

Cap comentari: