dimarts, 15 de juliol del 2014

Igualtat també salarial

La diferència salarial entre homes i dones podria trigar més de 75 anys en igualar-se
La disparitat salarial entre homes i dones està disminuint amb molta lentitud. Si continua aquest ritme, seran necessaris almenys 75 anys per tancar aquesta bretxa, segons un informe sobre polítiques de gènere fet públic aquest dilluns 14 de juliol per Oxfam Intermón. En ell l'organització urgeix als líders del G-20 a abordar la desigualtat de gènere en la reunió a Austràlia a finals d'aquest any.
Oxfam Intermón, 14 juliol 14

A l'informe El G20 i la igualtat de gènere: Com el G20 pot fer avançar els drets de les dones en l'àmbit laboral, la protecció social i les polítiques fiscals adverteix que les ambicions de creixement del G20 no podran materialitzar llevat que s'apliquin polítiques que abordin la discriminació sistèmica i l'exclusió econòmica de les dones als països del G20.
L'informe s'ha publicat amb la col·laboració de la fundació Heinrich Böll Foundation i amb motiu de la Business 20 (B20), una de les conferències "satèl·lit" que se celebraran de forma prèvia a la cimera dels líders del G20 a Brisbane de novembre i que tindrà lloc aquesta setmana a Sydney.
La directora executiva d'Oxfam, Winnie Byanyima, ha apuntat que tant en els països que pertanyen al G-20 com en els que no, les dones cobren menys que els homes, fan la major part del treball no remunerat, tenen més presència en les ocupacions a temps parcial i són objecte de discriminació dins la llar, als mercats i a les institucions.
"Aquesta bretxa entre homes i dones reflecteix una forma de desigualtat bàsica i arrelada que afecta els països del G20 malgrat els èxits indiscutibles assolits en altres àrees", afirma Byanyima.
Depenent del context de cada país, el reconeixement i valoració de treballs no remunerats, com la cura dels menors o les tasques domèstiques, suposaria entre un 20 i 60% addicional al PIB als països del G20.
Byanyima ha comentat: "Si la taxa d'ocupació remunerada de les dones fos igual a la dels homes, el PIB dels Estats Units incrementaria un 9%, el de l’Euro zona un 13% i el del Japó un 16%".
També ha afirmat que el menyspreu dels drets de les dones genera pobresa mentre que el seu respecte podria impulsar el desenvolupament.
"El desenvolupament i creixement econòmic només podran ser considerar-vos inclusius -i suposaran una diferència positiva en les vides de totes les persones- si els homes i les dones tenen igual oportunitats per beneficiar-se'n, es respecten els drets humans i es persegueix el desenvolupament sostenible", subratlla Jose María Vera, director d'Oxfam Intermón. "No estem parlant d'un problema de dones, sinó d'un problema sistèmic que afecta el benestar de totes les persones, tant en els països pobres com en els rics".
A la cimera de Los Cabos (Mèxic, 2012) els líders del G20 es van comprometre a eliminar els obstacles que impedeixen la plena participació social i econòmica de les dones, així com a ampliar les oportunitats per a les dones en els seus països. Però poc s'ha avançat en aquesta direcció i l'agenda del G20 per a la propera cimera d'Austràlia (a finals d'aquest any) no recull compromisos concrets sobre gènere.
"La presidència Australiana del G20 té l'oportunitat de complir aquest compromís treballant per aconseguir un creixement econòmic que sigui veritablement inclusiu i promogui els drets de les dones", afegeix Vera.