dilluns, 28 d’abril del 2014

En temps de crisi una miqueta de saviesa popular



 
Saviesa popular (Publicat a Naciogranollers.cat)

«Qui no treballa no menja ni va ben vestit el diumenge»


Últimament llegeixo la premsa o miro la tele i penso en el meu pare. En el meu pare que sempre ens deia que havíem de ser honrats, perquè posava aquest valor per damunt de qualsevol altre. Per això la gent confiava en ell i el meu pare anava amunt i avall fent de recader, cap a Barcelona en tren dos cops al dia, carregat amb un farcell a l’esquena i amb objectes que sovint eren de valor.

Hi penso també, en el pare, perquè parlava a cop de frases fetes, saviesa popular. I quan veig, per exemple, el circ mediàtic que s’ha muntat amb les primàries del PSC i els seus votants estrangers, em ve al cap allò de: "Que no t’hagin d’assenyalar mai amb el dit". Les declaracions del portaveu no convencien ningú. Perquè jo, que en el passat he votat aquest partit alguna vegada i que hi tinc familiars, amics i coneguts en les seves files, em sento decebuda quan veig la direcció del PSC "fent el paperina".

També me’n recordo d’ell quan veig als mitjans de comunicació tertulians opinant sobre l’ensenyament i l’informe Pisa, quan molts d’ells i d’elles no han trepitjat en sa vida un centre públic, no han tractat amb adolescents i no saben quin pa s’hi dóna, als instituts. S’omplen la boqueta parlant d’excel·lència. Aquí, el pare diria, sorneguer: "Què sap el gat de fer culleres?". Si sabessin com de plenes estan les aules, quantes famílies hi ha amb dificultats econòmiques i quines meravelles han de fer les direccions per pagar llum, gasoil i altres despeses comunes perquè l’economia del Departament d’Ensenyament està sota mínims, potser entendrien més coses. Però "no hi ha més cec que el qui no vol veure".

I el tinc present quan sento el ministre Montoro acusant Càritas de falsejar dades sobre la pobresa infantil. Perquè ara ja no podem aplicar el que tan sovint deia el pare: "Qui no treballa no menja ni va ben vestit el diumenge". No, ara, fins i tot si tens feina pots ser pobre, tu i els teus fills. Hi ha molts sous, massa, de 800 euros o menys. I amb això, quina família pot sobreviure? I si treballant pots ser pobre, sense feina ni prestació de cap mena, com milions d’aturats, què ets? I els teus fills, què són? De vegades, els polítics farien bo allò de: "En boca tancada no hi entren mosques".

I, per acabar amb el repàs a les darreres notícies, el pare, agnòstic ben convençut que "les darreries de l’home són clatell, cul i talons", al Rouco Varela amenaçant amb una nova guerra civil ni se l’hauria escoltat. Com a molt, hauria avisat: "Compte, la llengua no té ossos i en trenca de molt grossos!"

Carme Ballús

dijous, 17 d’abril del 2014

Per una Catalunya sense pobresa

I N V I T A C I O

Convocatòria per organitzar la campanya "Per una Catalunya sense pobresa, atur i desigualtat. Renda Garantida de Ciutadania JA! Setmana del 23 al 29 de Juny ".

Proper dijous 24 d'abril a les 18:00 hores al Casal de Barri Pou de la Figuera, Carrer Sant Pere Més Baix n º 70 (a prop de les estacions de metro Jaume I, Urquinaona i Arc Triomf).

Comissió Promotora ILP per una Renta Garantida de Ciutadanía

Nota: Adjuntem l’Acta de la Vª Assemblea de la campanya de la Renta Garantida de Ciutadanía en el marc de la edició del FSCAT 2014

Tel de contacte: 661390670
Email: ilprcg@gmail.com

dimecres, 16 d’abril del 2014

Dijous Sant


Un comunicat amb sabor laical

COMUNICAT ACCIÓ CATÒLICA JORNADA APOSTOLAT SEGLAR DE CATALUNYA


L’aportació dels moviments d’acció catòlica a la missió evangelitzadora del laïcat

Els moviments d’Acció Catòlica venim d’una llarga tradició d’organitzacions laïcals, en el sentit més profund del terme: el de moviments organitzats i dirigits per laics i laiques, compromesos en la societat. 
Vivim aquest compromís:
- amb humilitat: perquè sabem que hi ha altres realitats d’Església que donen  resposta a les necessitats i els problemes de les persones d’avui; altres moviments, congregacions, i persones anònimes amb una fe arrelada.
- amb fermesa: des de la conversió, la transformació interior que aporta la revisió de vida viscuda en comunitat de fe i d’amistat. Una experiència de comunitat que volem que sigui signe de l’amor del Pare.
Som moviments eclesials, que reclamem una veu dels laics més ferma i qualificada, alhora que escoltada dins l’Església.  Així mateix, reconeixem les pròpies dificultats per fer-nos escoltar en una món on el fet creient ja no és ni hegemònic ni excessivament valorat.
En un moment especialment difícil a causa de la crisi profunda que viuen les nostres societats:  
- Aportem el nostre compromís individual i col·lectiu des dels organismes i entitats amb les què col·laborem (AMPAS, sindicats, partits, cooperatives de consum, associacions de veïns, entitats pel tercer i quart món);  des de l’exercici ètic i responsable de les nostres professions, des de la família, des de les parròquies, i des dels mateixos moviments d’església als quals pertanyem.
- Aportem una vivència de fe, una espiritualitat arrelada en el nostre dia a dia perquè reconeixem el rostre de Crist en els nostres companys creients i no creients i ens interpel·len, ens esperonen a treballar amb ells per un futur millor.
- Aportem el nostre testimoni de persones creients  que viuen en comunitat una fe oberta, que acull, que interroga,  que respecta i que intentem viure, malgrat les limitacions, amb coherència.
Imaginem el futur amb esperança, amb voluntat de caminar junts com a Acció Catòlica, sense oblidar ni les dificultats internes viscudes ni els diferents carismes tant del món obrer com del món professional, dels infants, dels joves i dels adults, però conscients que el que ens uneix és mes profund que els que ens distingeix.  Volem anar teixint un conjunt de complicitats personals i col·lectives que ens portin a accions conjuntes fruit de reflexions compartides.
Principalment perquè també compartim molts reptes: la necessitat d’explicitar la nostra fe de forma individual i col·lectiva, la dificultat d’engrescar les noves generacions en el seguiment de Jesús, i sobretot la necessitat de donar resposta al patiment de tanta gent que avui dia sobreviu en condicions precàries, en un context global de retrocés d’un benestar que va costar tant d’aconseguir; un retrocés en sanitat, en educació, en habitatge, en treball, etc.
No podem permetre que la dignitat de tanta gent sigui menyspreada, trepitjada, no volem ser còmplices d’aquestes situacions ni restar en silenci, no volem mirar cap a una altra banda quan passem al costat de la pobresa, de la fam. Reconeixem la tasca ingent que moltes associacions d’Església fan avui per pal·liar els efectes de la crisi. On seríem sense l’esforç i el treball diari d’entitats com Càritas, Arrels, Engrunes, bancs d’aliments parroquials, i tants d’altres? Amb tot, no n’hi ha prou amb accions pal·liatives que, tot i que són necessàries a curt termini, resulten insuficients per solucionar les causes que generen el patiment. És per això que reivindiquem el valor de la política en el sentit més ampli del terme, com a mitjà per combatre les injustícies.
I, per sobre de tot, no volem que tot això siguin només paraules. Des del compromís ja present en molts aspectes de les nostres vides volem fer un pas endavant, amb la força que ens dóna el veure, el jutjar i l’actuar junts, en la llarga tradició de l’Acció Catòlica, i ens sentim cridats, com ens diu el Sant Pare a l’Evangeli Gaudium, a recuperar la frescor original de l’Evangeli, a trobar nous camins i mètodes creatius per anunciar l’alegria de la Bona Nova.

ACO, GOAC, JOC, MIJAC, Acció Catòlica General de Tarragona, MCA de Barcelona, MCJ de Barcelona - MUEC, Moviment Cristià de Professionals de Mallorca, Moviment Cristià de Professionals de Girona, Moviment de Professionals de Vic, Moviment de Professionals de Lleida, Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona.

Sant Feliu de Llobregat, 5 d’abril de 2014

dijous, 10 d’abril del 2014

La Xina...




Precarietat en les condicions de treball a les indústries xineses

Malgrat els temps que vivim, cada vegada hi ha més casos d'intoxicacions amb productes nocius que utilitzen les indústries xineses. Concretament, en el cas que avui tractem, és en el de la indumentària.
Misna, 9 abr. 14
Un gran nombre de treballadors tèxtils s'intoxiquen cada any amb dissolvents, adhesius i pintures. Una realitat poc coneguda però que avui surt a la llum a causa de l'hospitalització de 118 empleats de dues empreses que produeixen indumentària per grans marques internacionals, com Puma i Adidas.
Aquest fet va ser informat per fonts de la policia local, el que confirma la precarietat de les condicions de treball al país asiàtic, un dels preferits per les marques internacionals que sovint contracten empreses de propietat xinesa, com Shen Zhou i Daqian Textile, on treballaven els empleats que es van intoxicar a Camboya (Sudest Asiàtic). Un nou cop a la imatge del país i un risc més gran que les multinacionals del calçat esportiu i la indumentària s'allunyin cap a metes menys lucratives però més acceptables per als seus clients.
No hi ha informació precisa sobre el fet, excepte dels testimonis que parlen de treballadors que es desmaien sense raons aparents o diferents dels riscos habituals. Fonts sindicals parlen de 200 treballadors que es van desmaiar només aquesta setmana, amb 53 d'ells que es van intoxicar per les pintures utilitzades.

Manifest 1r de Maig del Secretariat de Pastoral Obrera de Catalunya



divendres, 4 d’abril del 2014

Defensa dels drets d'una Catalunya social



Quan es parla de l'Àfrica...


Un llibre per defensar-se

 defiendete de #101 fraudes: ofertas engañosas, contratos abusivos , prestamos trampa-ruben sanchez-9788427040922
¿A quién no han llamado insistentemente de un 902? ¿A quién no han amenazado con demandarle si no abona una factura que ni siquiera sabe que ha contraído? ¿A quién no le han ofrecido un maravilloso plan de portabilidad y luego se ha encontrado unas condiciones diferentes? Rubén Sánchez, portavoz de FACUA Consumidores en Acción, nos da las claves para aprender a defenderse de los abusos y desmanes, nos explica dónde y a quién reclamar o cómo recurrir. A partir de casos reales, que van desde las compañías telefónicas hasta las hipotecas trampa, los productos milagro, el spam telefónico o los tarifazos eléctricos, sabremos cómo responder con propiedad y autoridad para no dejarnos timar nunca más.

Manifest 1r Maig del Moviment Mundial de Treballadors/es Cristians/nes



dimarts, 1 d’abril del 2014

Testimoni d'un jesuïta



 
El jesuita que planta cara a los bancos.
 Entrevista a Gaël Giraud

Sin Permiso, 30/03/14
El economista Gaël Giraud, autor de Illusion financière [La ilusión financiera, Sal Terrae, 2014] denuncia la colusión entre bancos y altas finanzas públicas y propone un punto de vista comprometido sobre la crisis. Lo entrevista para el semanario francés Marianne el periodista Bertrand Rothé.
Los católicos aglutinan decididamente sensibilidades bien diferentes. Están quienes se manifiestan contra el matrimonio homosexual, y luego hay otros. Y entre estos últimos, hay quien le plantea problemas a este gobierno social-liberal. Se llama Gaël Giraud. Una cabeza bien puesta: [Escuela] Normal Superior, tesis en la [Escuela] Politécnica, un economista ya reconocido. Un yerno perfecto, salvo por el hecho de haberse ordenado y ser hoy jesuita.

Marianne – No es usted precisamente lo que se dice un neoliberal. Desea usted una reforma el euro y un compromiso por parte de Europa a favor de un proteccionismo ecológico y social…¿Lo confirma usted?

Gaël Giraud – Exacto…Añadiría la necesaria reglamentación de los mercados financiero, que apenas si hemos empezado después de 2008. Todo lo cual, en mi opinión, debe ponerse al servicio del verdadero proyecto de sociedad que constituye la transición energética.
[ ... ]
¿Se puede afirmar que el poder de los bancos es más importante que el mundo político hoy en día? 

El presupuesto del BNP Paribas es superior al PIB francés (en bruto, 2 billones de euros). La carrera hacia el gigantismo otorga a estos bancos un considerable poder de chantaje, pues Francia tiene aun menos medios para absorber la quiebra de un monstruo como éste que el proyecto europeo de unión bancaria, y si ve la luz, no permitirá salvar nuestros megabancos en caso de peligro. Los bancos intentan, por tanto, neutralizar las iniciativas reguladoras haciendo valer que todo lo que perjudica sus intereses inmediatos les debilita y que, si mueren ellos, moriremos todos con ellos. Las reglas prudenciales de Basilea III, por ejemplo, se han ido volviendo poco a poco inofensivas por las enmiendas que los bancos lograron arrancarle al comité de Basilea.
Otro ejemplo: en enero de 2012, cuando se hubo de reestructurar finalmente la deuda pública griega, había cuatro negociadores en la mesa de Atenas: Merkel, Sarkozy y dos patrones, Pébereau por el BNP Paribas y Ackermann por el Deutsche Bank. La razón inmediata de la presencia de estos banqueros, discutiendo de igual a igual con jefes de Estado y de gobierno del género de los de Grecia, está clara: los principales tenedores  de deuda pública griega no eran otros que bancos franceses y alemanes. Y en lo esencial ha sido para salvar a nuestros bancos por lo que hemos destruido la sociedad griega. Confiar tal poder de negociación a los banqueros dice mucho sobre el estado de la democracia en Europe: ¿se imagina usted a J.P. Morgan ajustando los detalles del Tratado de Versalles?

En el marco de su trabajo y sus luchas, ¿qué poder le da su condición de jesuita? 

Para empezar, comparto con mis compañeros la misma sopa a la hora de la cena, y lo que pienso, por otro lado, del sector bancario. Esto permite pensar libremente. Luego, la vida del compartir comunitario es una experiencia esencial de bienes comunes, en el sentido de la economista Elinor Ostrom: hoy en día, nuestras sociedades redescubren los bienes comunes vía Vélib’, Vélo’v, [sistemas públicos de alquiler de bicicletas] la conducción compartida, la economía de funcionalidad, etc., y este aprendizaje me parece decisivo para la transición energética. Induce a una transformación radical de nuestra relación con la propiedad privada. Pues bien, ¡la vida religiosa occidental practica todo esto desde hace por lo menos quince siglos!
¿Mantiene usted contactos frecuentes como políticos de izquierda? 
Me veo lo mismo con políticos de izquierda que de derecha. Lo que me sorprende es la carencia de proyecto en el seno del ala strauss-kahniana del Partido Socialista. Este partido ni siquiera se atreve hoy en día a autorizar el menor debate en su seno, por miedo a debilitar al gobierno. En cuanto a las principales decisiones tomadas por este último en materia económica: firma del TSCG [Tratado sobre Estabilidad, Coordinación y Gobernación], mantenimiento de la austeridad presupuestaria mientras que la experiencia europea muestra que hace aumentar el ratio deuda/PIB ; políticas de oferta que no reducirán el paro masivo y amenazan todas con zambullirnos en la deflación con el conjunto del sur de Europa.
Por eso es por lo que una iniciativa como la creación del partido Nouvelle Donne,[3] que ya tiene un representante e la Asamblea Nacional, me parece extremadamente prometedora. Es vital que el debate en economía política pueda renacer en Europa y que reaprendamos a «pensar fuera del marco». En España la incapacidad de los «indignados» de formular una alternativa articulada al empeño de demolición del Estado del Bienestar en beneficio de los bancos puesto en práctica por Rajoy ha terminado por agotar al movimiento. Estoy convencido de que la transición energética es la vía de salida por lo alto de la trampa deflacionista en la que encierran al continente la austeridad presupuestaria y los excedentes de la deuda privada (y no pública). Lo que nos hace falta es creatividad social y política con el fin de emprender esta transición juntos.

¿Cómo reacciona su jerarquía jesuita respecto a sus posturas?

Mis superiores consideran que participar en el debate público forma parte de mi trabajo de director de investigación en el CNRS [Centro Nacional de la Recherche Scientifique, el mayor centro público de investigación francés]. El vaivén entre la investigación y la arena pública es fecundo, lo mismo para el mundo académico que para la democracia.

Tengo mis dudas. Hay con todo muchos conservadores dentro de la Iglesia…
 
Nuestra Iglesia posee una burocracia que, como todas las burocracias (el imperio chino, Bercy, los grandes del CAC 40 [índice de referencia de la Bolsa francesa...) puede verse tentada a hacer pasar el perpetuarse en su ser por delante de su propia misión evangélica. Este «conservadurismo» no debe sorprender, por lo menos desde  Max Weber. El Papa Francisco ha emprendido una reforma del Vaticano encaminada a una mayor trransparencia y colegialidad, y cuando observo el baile de informes entre servicios ministeriales o las guerras que libran las baronías en el seno de las grandes multinacionales, me pregunto dónde están los verdaderos conservadores.

¿De qué otros temas se ocupa? 

De otros dos, por lo menos. El año pasado formé parte del comité de expertos para el debate nacional sobre la transición ecológica. Este comité ha llevado a cabo una labor formidable: se han evaluado y propuesto al gobierno cuatro grandes agrupaciones de hipótesis de transición en el caso de Francia. Se han sugerido soluciones innovadoras de finaciación que no incrementen la deuda pública francesa. Desde luego, hace falta continuar la labor para apreciar lo factible de estas hipótesis y de esas soluciones de financiación. Al gobierno le atañe aprovechar esas hojas de ruta, orquestar un verdadero debate democrático sobre las opciones de sociedad que implican e impulsar la transición. Seguramente sería necesario un poco de optimismo sansimoniano. Tenemos, sobre todo, que librarnos de este cuento de hadas según el cual los mercados financieros desregulados son eficaces y harán frente en nuestro lugar al desafío clima-energía. La ley de programación sobre la transición, prevista para el verano próximo, y el congreso de París para 2015 podrían ser etapas decisivas en este sentido.

¿Y el segundo?

El tratado de libre comercio en curso de negociación entre la Unión Europea y los Estados Unidos. Aparte de algunos periódicos, esta negociación no interesa mucho a los periodistas. Ahora bien, este tratado puede convertirse en una verdadera bomba: una de sus clausulas podría autorizar a las multinacionales a demandar a un Estado si éste llega a aprobar una ley que perjudique a los intereses de la empresa. Por ejemplo, una empresa que hubiera invertido en Francia y que se creyera perjudicada por la revalorización del SMIC [salario mínimo interprofesional] podría obligar al Estado a pagar miles de millones de indemnización. Supondría una especie de revocación del Tratado de Westfalia (1648) que rige el Estado nacional occidental. Es urgente que aparezca este tema en el debate público francés: las negociaciones están lejos de haber terminado; todavía es todo posible.

¿Cómo se explica usted que el FN no se haya apoderado todavía de la cuestión ?

El FN no hace más que saquear las tesis de ciertos pensadores heterodoxos: Jacques Sapir, Frédéric Lordon, François Ruffin… Como estos últimos no se han pronunciado todavía sobre este nuevo tema, el FN todavía no puede engullir esta idea, pero no se haga usted cruces: ¡tal vez lo haga después de leer esta entrevista!

Notas
[1] «Pour une réforme bancaire plus ambitieuse: vous avez dit Liikanen ? Chiche !», fundación Terra Nova. www.tnova.fr
[2] Mon amie, c’est la finance!, Adrien de Tricornot, Mathias Thépot, Franck Dedieu, Bayard, 2014.
[3] Nouvelle Donne, cuyo nombre evoca el New Deal de Roosevelt, es una reciente formación política francesa creada en noviembre de 2013, en la que se reunen exmilitantes del Partido Socialista, de los Verdes y del Frente de Izquierda, amén de gaullistas sociales y figuras intelectuales reconocidas, con un programa económico de cariz keynesiano. Entre sus miembros se cuentan teóricas y activistas como Susan George o el sociólogo Edgar Morin. Cuenta con una representante en la Asamblea Nacional, Isabelle Attard (que proviene de los Verdes), por una circunscripción de Calvados, y dos diputadas en el Parlamento Europeo, Malika Benarab-Attou y Françoise Castex.
Gaël Giraud (1970), director de investigación en el CNRS y miembro de la Compañía de Jesús, es diplomado de la Escuela Normal Superior y de la Escuela Nacional de Estadística y Administración Económica, y doctor en matemáticas aplicadas por la Escuela Politécnica. Miembro del Centro de Economía de La Sorbona y de la Escuela de Economía de París y profesor asociado en la ESCP-Europe, pertenece al consejo científico del Laboratorio sobre la regulación financiera y del observatorio europeo Finance Watch. Enseña además en el Centre Sèvres, de los jesuitas, y es miembro del consejo científico de la Fundación Nicolas Hulot para la naturaleza y el hombre. En 2009 fue seleccionado para el premio al mejor economista que convoca Le Monde y el Círculo de Economistas de Francia.