dilluns, 28 d’octubre del 2013

 

Curas, religiosos y laicos de Murcia: “En el nombre de Dios, ¡basta ya de desahuciar!”


oct 282013
 

Reclaman el apoyo del obispo y de la diócesis

“Pedimos a los banqueros que no empobrezcan más a las personas, que son lo primero”
La Diócesis “mantiene su posicionamiento de retaguardia y entendemos que se debe estar en primera línea defendiendo a los empobrecidos”
Alrededor de unos 15 sacerdotes han expresado su apoyo al manifiesto ‘En el nombre de Dios, ¡basta ya de desahuciar y empobrecer a las familias! la persona es lo primero’, al que se han sumado también religiosos y laicos cristianos de la Diócesis de Cartagena, aunque han reclamado que la Diócesis y su obispo, José Manuel Lorca Planes, apoyen dicho documento.
En opinión del sacerdote Joaquín Sánchez, la Diócesis “mantiene su posicionamiento de retaguardia y entendemos que se debe estar en primera línea defendiendo a los empobrecidos”. Según ha comentado, la Diócesis está al corriente de dicho acto, aunque “mantiene su silencio y cada uno que lo interprete”.
“El Papa Francisco dice que el capitalismo es malo por sí mismo, porque se basa en la codicia y quiere un reparto justo de la riqueza”, ha enfatizo Sánchez, quien ha encabezado este acto-homenaje en la Plaza Belluga de Murcia, arropado por los ‘yayoflautas’.
Distintas voces presentes en este acto han leído el documento, una continuidad del que ya se presentó hace más de un año, en el que se pide que cesen los desahucios y se denuncia el sistema capitalista “que hace sufrir a miles de familias”.
“La situación está peor”, advierte Sánchez, quien ha pedido “un mundo más justo y en el nombre de Dios, pedimos a los banqueros que no empobrezcan más a las personas, que son lo primero”.
Al término del acto, este grupo de sacerdotes y laicos se han dirigido a las distintas oficinas bancarias de Trapería de Murcia para hacer entrega de este manifiesto.
En la carta entregada a los bancos los manifestantes exponen el sufrimiento de miles de familias que “no tienen para comer porque se han quedado sin trabajo” debido a “la estafa financiera que ha tenido un carácter global y ha supuesto el enriquecimiento de unos cuantos y el empobrecimiento de la mayoría”.
La protesta había sido convocada por el sacerdote Pepe Tornel, quien falleció ayer lunes por lo que los congregados le han rendido tributo con la colocación de una rosa amarilla delante de la pancarta mientras se leía el manifiesto.(RD/Ep)
Texto del Manifiesto
En el nombre de Dios
¡Basta ya de desahuciar a las familias!
“No negarás justicia al pobre” (Ex 23,6)
A los políticos, banqueros y a todos aquellos que participan directa o indirectamente en el desahucio de viviendas:
La crisis financiera está llevando a miles de familias a tener grandes dificultades para pagar la hipoteca de su vivienda. La vivienda no es sólo ladrillo y cemento, es un hogar donde se ha materializado un proyecto familiar, es un espacio en el que todo adquiere un significado afectivo y existencial: el amor de la pareja, los momentos felices y duros, el nacimiento de un hijo… Es el lugar vital donde la familia encuentra el cariño, el descanso y la tranquilidad.
Las familias han ido pagando sus hipotecas mientras alguno de sus miembros ha tenido un trabajo. La pérdida de éste les ha supuesto no poder cumplir con la cantidad mensual establecida. Esto ha provocado que los bancos y cajas de ahorros, a través de demandas judiciales para desahuciar, estén provocando un sufrimiento a la sociedad en aras de sus beneficios. En estas actuaciones muestran que el sistema financiero no tiene corazón, máxime cuando ha sido uno de los causantes fundamentales de esta crisis. Los bancos y las cajas han recibido muchísimo dinero público para tapar sus agujeros, que ellos mismos han provocado buscando el máximo y rápido beneficio. Estas demandas judiciales tienen amparo legal en una Ley Hipotecaria que no defiende ni ampara a la persona ni a la familia. Muchas familias han sido echadas a la calle, con el agravante de no concederles la dación en pago (cancelación de la hipoteca con la entrega de la vivienda), lo cual las deja sin futuro. No pueden volver a reiniciar sus vidas. ¿Qué futuro pueden darles a sus hijos si están en paro, o con un trabajo precario, y además con una deuda de miles de euros?
Pedimos a los bancos y cajas que no ejerzan la demanda de desahucio, sino que busquen soluciones con las familias y las administraciones, que permitan a las familias poder seguir disfrutando de su hogar. En este sentido, valoramos el trabajo y el compromiso de las plataformas de afectados por la hipoteca.
También, pedimos a los jueces, secretarios/as judiciales, comisiones judiciales y fuerzas de orden público una gran sensibilidad y respeto ante estas situaciones. Que sus actuaciones no supongan un mayor sufrimiento a las familias. Que no olviden que echar a una familia a la calle sepulta la dignidad humana, por muy legal que sea.
Exigimos a los gobernantes que estén al servicio de los ciudadanos y del bien común (cf. Caritas in Veritate, 36). Es escandalosa la sumisión de la política a la economía. Que cambien ya la ley, que paralicen los desahucios ante esta situación social, concedan por ley la dación en pago y se establezca el alquiler social. Miles de familias viven hacinadas, con todo lo que eso supone, en casas de sus padres y otros familiares. El derecho a la vivienda, además de ser un derecho constitucional y un derecho humano, está recogido ampliamente por la Doctrina Social de la Iglesia. Así por ejemplo en la Carta de los derechos de la familia de 1983, en el art. 11 se recoge: “La familia tiene derecho a una vivienda decente, apta para la vida familiar y proporcionada al número de sus miembros, en un ambiente físicamente sano que ofrezca los servicios básicos para la vida de la familia y de la comunidad” (cf. también Familiaris Consortio, 46; Pacem in Terris, 11). Les exigimos, por tanto, a los políticos, que protejan a las familias.
Y por último, pedimos que todos pongamos en el centro de nuestras actuaciones y decisiones a la persona y su dignidad, porque el ser humano no es mercancía, sino que “es el centro y fin de toda la vida económica y social” (Caritas in Veritate, 25). Desde la fe cristiana consideramos a cualquier persona imagen de Dios y por tanto, merecedora de respeto, justicia y fraternidad.

Diàleg ecumènic

diumenge, 20 d’octubre del 2013

La seu de Càritas de la diòcesi de Terrassa

El Bisbe de Terrassa inaugura la seu de Càritas Diocesana



Càritas Diocesana de Terrassa. Sabadell, 17 octubre de 2013. El dijous 17 d’octubre, en el marc del Dia Internacional per a l’Eradicació de la Pobresa, Mons. Josep Àngel Saiz Meneses, bisbe de Terrassa, ha inaugurat la seu provisional de Càritas Diocesana de Terrassa, ubicada al número 47 del carrer Zurbano de Sabadell.

En la benedicció i inauguració de la seu hi ha assistit més d’un centenar de persones: diverses personalitats representants de l’Ajuntament de Sabadell, del Bisbat de Terrassa, de les Càritas Diocesanes de Catalunya, voluntaris i professionals de Càritas, voluntaris de les parròquies de l’Arxiprestat de Sabadell i representants d’entitats socials de Sabadell.

En l’acte han intervingut: Mons. Josep Àngel Saiz Meneses, bisbe de Terrassa, el Sr. Joan Carles Sànchez, alcalde de Sabadell, Mn. Francesc Catarineu, delegat episcopal de Càritas Diocesana de Terrassa i el Sr. Salvador Obiols i Gras, director general de Càritas Diocesana de Terrassa. També els acompanyava Salvador Cristau, bisbe auxiliar del Bisbat de Terrassa.

El Sr. Salvador Obiols, director general de Càritas Diocesana agraí als presents la seva presència i, molt especialment el suport rebut de la comunitat parroquial de l’església de la Santíssima Trinitat de Sabadell, que ha cedit l’espai on s’ha ubicat la seu. També als representants d’altres Càritas i a aquells que no han pogut venir ja que “hem hagut de dir a algunes Càritas parroquials que volien muntar autocars per estar avui aquí entre nosaltres que, si us plau, no ho fessin”, doncs l’espai és el que és.

D’altra banda, manifestà que “Càritas no pot restar impassible davant la injustícia i que, en un món com el nostre no podem tolerar que tantes persones perdin la vida com, per exemple ha passat a Lampedusa i a les nostres costes d’Andalusia”.

El Delegat episcopal de Càritas, Mn. Francesc Catarineu remarcà que Càritas Diocesana de Terrassa “som pocs, petits i, tot i que comencem, ho fem amb molta il·lusió i posant-nos a la disposició de tothom. I així, aquest acte és un gest que acompanya a aquest desig de restar al servei dels altres”.

Al seu torn, el Sr. Joan Carles Sánchez, alcalde de Sabadell, recordà que avui és el Dia Mundial per a l’Eradicació de la Pobresa, així com les declaracions del Papa Francesc, que manifestà que, per saber què és la pobresa, s’ha d’estar al costat dels qui pateixen. “Nosaltres ho sabem. Ho hem experimentat i cal dir clarament que a Sabadell hi ha pobresa. Bona prova d’això són les 2.700 famílies que reben el suport del rebost solidari, o les 20.500 persones que estan a l’atur”.

“La nostra obligació –manifestà l’alcalde- , com a Administració Pública és prendre mesures, però tot i el nostre esforç no hi ha prou. Degut a la magnitud del problema necessitem del recolzament de la societat civil, d’entitats com Càritas. Precisament de Càritas valorem no solament el que fa, sinó com ho fa: sempre respectant la dignitat de les persones. Per això, les administracions públiques tenim el deure moral de donar visibilitat a aquest compromís”.

Continuà dient que “l’Ajuntament de Sabadell no vol ser una Administració assistencialista, sinó que hem d’anar més enllà, vetllant per la promoció de la persona”.

Finalment, Mons. Josep Àngel Saiz Meneses, bisbe de Terrassa, agraí a l’alcalde la seva disponibilitat, remarcant la importància de la capil·laritat i el treball en xarxa. Per això ha estat la seva voluntat que la seu provisional de Càritas Diocesana de Terrassa, que “el centre d’operacions de Càritas al Vallès estigui a Sabadell”.

“Càritas no vol dir beneficència, sinó que és l’amor de Déu rebut i compartit entre nosaltres. La millor definició de Déu que s’ha fet –al seu entendre- és que Déu és amor i la missió de Càritas és fer present l’amor de Déu”.

A continuació, el prelat digué que “Déu se’ns ha revelat. Déu s’ha encarnat en Jesucrist. Ell està entre nosaltres com el que serveix”.

“Tant de bo que les administracions públiques poguessin fer front a la pobresa i que aquesta desaparegués. Però això no significaria que Càritas no seria necessària, continuaria existint perquè també hi ha una altra pobresa que no és la material: la pobresa d’afecte i d’estimació”.

El bisbe Saiz Meneses recordà que el Sant Pare, en la primera homilia, en ser preguntat sobre el poder de l’Església contestà :“el servei als altres”, i Monsenyor Saiz exhortà a tots els cristians a portar aquest valor al seu ADN.

Després de la benedicció i l’acte institucional, va tenir lloc la descoberta d’una placa commemorativa.

Cristians i política


Benvolguts i benvolgudes,

des de la Coordinadora de la Pastoral Obrera de Barcelona hem volgut organitzar un espai de debat sobre els nostre posicionament, com a cristians i cristianes, davant del Procés Constituent impulsat a Catalunya. 

Com a militants i simpatitzants dels Moviments i Col·lectius de Pastoral Obrera, us convidem el proper dimecres 30 d'octubre, a les 19h, a l'Església Sant Pau del Camp a compartir, de la mà d'Arcadi Oliveres, un espai que ens aportarà elements que ens ajudin a fer aquesta reflexió.

Us hi esperem,

Érika Fabregat
Delegació de Pastoral Obrera
Parròquia Sant Pau del Camp
c. Sant Pau 101
08001 Barcelona
Tf. 93 301 15 68  /  93 270 10 10 - ext. 511
Web: http://pastoralobreradebarcelona.blogspot.com.es

divendres, 11 d’octubre del 2013

Assemblea GOAC



                                             COMUNICAT ASSEMBLEA

Els i les militants de la GOAC (Germanor Obrera d’Acció Catòlica) de les diòcesis de Barcelona i Sant Feliu, reunits en Assemblea els dies 5 i 6 d’octubre de 2013 volem expressar públicament que:

El 7 d’octubre hem celebrat la Jornada Mundial pel Treball Digne, un dret que actualment està en retrocés.
l Uns 200 milions de dones i homes estan desocupats. D’altres 870 milions, la quarta part de la població activa mundial, treballen, però els seus ingressos no els permeten superar el llindar de la pobresa (1,5 euros al dia per persona).
l La desocupació juvenil arriba a nivells alarmants a diversos països d’Europa i Àfrica Septentrional. La proporció d’ocupació informal supera el 40% a més de dos terços dels països emergents i en desenvolupament.
l El 80% de la població mundial no té cobertura adequada de seguretat social i a més del 50% li manca aquesta cobertura.
A Catalunya,
l Les darreres dades ens parlen d’1,6 milions de persones pateixen pobresa (un 21,9% de la població catalana).
l Des de l’inici de la “crisi”, s’han perdut 595.000 llocs de treball a Catalunya. El primer trimestre de 2013 hi havia 902.300 persones a l’atur.
l La desocupació és especialment preocupant entre la població jove: el 53,2% està a l’atur.
l La taxa d’atur femení és del 23,22% en un marc d’augment de l’economia submergida i de retallades socials escandaloses.

El Papa Francesc denunciava la causa d’aquesta situació amb tota claredat: “La societat és injusta si no ofereix a tothom un treball o si explota els treballadors[...] No pagar allò que és just, no donar feina, perquè només es veuen els balanços, només es veu quant profit en puc treure... això va contra Déu! Les persones són menys importants que les coses que produeixen beneficis per a aquells que tenen el poder polític, social, econòmic” (Homilia amb motiu del Primer de Maig de 2013).

Una gran part de l’economia ha estat substituïda per l’especulació, i el primer sacrificat és el treball, per tant, la classe obrera. El principi de “la primacia del treball sobre el capital” ha estat oblidat. Els treballadors i les treballadores són ara un “recurs” més.

Els i les militants de la GOAC, com a Església, afirmem que l’atur crònic, l’explotació laboral, la precarització de l’ocupació, els retrocessos en els drets econòmics, socials, culturals i ambientals, els acomiadaments, els ERO fraudulents, els desnonaments... no són qüestions tècniques. Són causes de sofriment de moltes persones, companys i companyes nostres.

Només un treball digne i decent realitza la vocació humana. Un treball que permeti a les persones satisfer les seves necessitats i ser felices. El treball ha de ser principi de vida.

Si no aconseguim aquest treball decent, posem en joc la dignitat de l’ésser humà, la construcció de la nostra humanitat i d’una societat feta a mida de les persones i, especialment, d’aquelles que més pateixen.

Conquerir el treball digne ha estat un repte fonamental per als militants obrers cristians que ens han precedit i, entre ells, el nostre fundador en Guillem Rovirosa. Els actuals membres de la GOAC, cristians i cristianes en el món obrer, manifestem el nostre agraïment pel seu testimoni. Ho volem fer continuant la seva lluita. Junt amb tots els col·lectius que la defensen avui, ens reafirmem en aquest compromís.

Barcelona, 7 d’octubre de 2013

Jornades obreres



dimecres, 9 d’octubre del 2013

Una diada dels pobres i pels pobres a Bellavista


Esteu convidats i convidades a participar a la Diada. En el cas que vingueu al dinar solidari (una fideuà) aviseu-me, si us plau, perquè ho tinguem present a l'organització. Moltes gràcies!!!

Pepe Baena

dimarts, 8 d’octubre del 2013

Després del 7 d'octubre la campanya pel treball digne continua

 
Hola, amics i amigues

Podeu participar a la campanya del Treball Digne entrant en aquest enllaç. És una altra manera de fer-se present activament.

https://docs.google.com/forms/d/12LNTWQudhW_SSWIzNQG_kd41aVbEJfPzqGyhJm39FBY/viewform

Espero que participeu pel bé de tots i aquelles treballadores que estan patint les conseqüències de la crisi econòmica.
Moltes gràcies!!!
Una abraçada,
Pepe Baena Iniesta, delegat epsicopal de Pastoral Obrera de Terrassa

Lampedusa, una altra vegada

 
¿Por qué ocurre Lampedusa?
Lunes , 07 de Octubre de 2013 - 12:10
 
Las reacciones y comentarios a la ya conocida como “vergüenza de Lampedusa” han sido numerosas y variados, pero casi todos se centran en el debate sobre las políticas de inmigración de las naciones europeas o los controles de entrada de subsaharianos que estas establecen. Otros tratan de imaginar la desesperación a la que se ven sometidos quienes deciden a abandonar su país, arriesgando su vida, por pura necesidad.
Sin embargo, pocos analistas se preguntan sobre las razones que impulsan a los inmigrantes a dejar sus tierras y sobre la pasividad de los
gobiernos, a ambos lados del Mediterráneo, frente a la pobreza generalizada, causa principal del éxodo africano.
Quizá debiéramos más bien preguntarnos si no se podría hacer algo más para evitar que tantos sureños se vean impelidos a huir del infierno en que viven. Quizá sería bueno recordarnos que acabar con la situación de miseria en la que viven, y con el hambre que padecen 842 millones de personas en el mundo (uno de cada 8 habitantes o 223 millones de subsaharianos, la cuarta parte de la población), está al alcance de nuestras manos. Una inversión en apoyo a las explotaciones agrícolas familiares no supondría un esfuerzo oneroso para los recursos del mundo y, sin embargo, tendría un efecto vertiginoso en la desaparición del hambre en el mundo.
Ya en 2008, la FAO, por boca de su entonces director general, Jacques Diouf, afirmaba que sólo se necesitarían 30.000 millones de dólares anuales para erradicar la amenaza del hambre, mientras que la cifra de alimentos desperdiciados en 2006 ascendía a 100.000 millones de dólares.
Muchos comentaristas celebran la reducción de la tasa de desnutrición en los países en desarrollo, que ha bajado desde 1990 del 23.6% al 14.3% actual. Y esa disminución significa, para los más optimistas, que se puede lograr alcanzar el primer objetivo de desarrollo del milenio (ODM), establecido en 2001, y que pretende reducir a la mitad, para 2015, la proporción de desnutridos que existían en estos países en 1990. 
Sin embargo, hay que decir también, que el objetivo inicial de la Conferencia Mundial de la Alimentación (CMA), celebrada en 1996, consistía en reducir a la mitad, en 2015, el número de hambrientos. Cifra que en ese año era de 995 millones de personas y que en la actualidad alcanza a 842 millones. Por tanto, este objetivo se presenta hoy difícil de conseguir a poco más de un año vista, si no se lleva a cabo una apuesta firme por la inversión en el sector primario y en la asistencia alimentaria.
Si observamos las cifras de África Subsahariana, la tasa de desnutrición se ha visto reducida del 32.7% al 24.8%, desde 1990 hasta la actualidad, con lo cual el ODM está lejos de ser alcanzado. Peor aún, si nos fijamos en la cifra absoluta de desnutridos, en 1990 el número de personas con hambre era de 173.1 millones y ahora son 222.7 millones. Las esperanzas de lograr en África los objetivos de la CMA se ven pues muy menguadas. Así, el último informe de la FAO habla de discrepancias regionales en la lucha contra el hambre. A pesar de que la producción de alimentos aumenta por encima del crecimiento demográfico, no somos capaces de mejorar la accesibilidad a los primeros por parte de los sectores más vulnerables de la población.
Una inversión anual en agricultura de unos 50.000 millones de euros, similar al coste del rescate a la banca española (algo insignificante para las arcas mundiales), permitiría el desarrollo de poblaciones que no se verían empujadas a abandonar tan desesperadamente sus tierras. En vez de elevar los muros de contención en las costas del Mediterráneo, algo que nunca acabará con las ansias de escapar del infierno en el que viven millones de africanos, ¿no sería más eficaz un desarrollo sostenible del sector primario y un apoyo a una alimentación mínimamente digna para los más necesitados que les permitieran desarrollarse como personas? 
 
Rafael Armada
 
__._,_.___

diumenge, 6 d’octubre del 2013

Treballar amb dignitat

 Hola, germans i germans del bisbat!!!
Per poder participar en el 7 d'octubre sobre la campanya del Treball Digne podeu entrar en aquest enllaç. És una altra manera més còmode per a participar d'aquesta campanya.

https://docs.google.com/forms/d/12LNTWQudhW_SSWIzNQG_kd41aVbEJfPzqGyhJm39FBY/viewform
Espero que participeu pel bé de tots i aquelles treballadores que estan patint les conseqüències de la crisi econòmica.
Moltes gràcies!!!
Una abraçada,
Pepe Baena Iniesta, delegat epsicopal de Pastoral Obrera de Terrassa

dissabte, 5 d’octubre del 2013

Humor amb respecte polític



LA TORTUGA EN EL POSTE

Un joven está paseando por la plaza de un pueblo y decide tomar un descanso.

Se sienta en un banco... al lado hay un señor de más edad y, naturalmente, comienzan a conversar sobre el país, el gobierno y finalmente sobre los legisladores y similares.

El señor le dice al joven:
- "¿Sabes?, LOS  POLITICOS Y DEMÁS, SON COMO UNA TORTUGA EN UN POSTE."
Después de un breve lapso, el joven responde:
- "No comprendo bien la analogía... ¿Qué significa eso, señor?"

Entonces, el señor le explica:
"Si vas caminando por el campo y ves una tortuga arriba de un poste de alambrado haciendo equilibrio..." ¿Qué se te ocurre?
Viendo la cara de incomprensión del joven, continúa con su explicación:
- "Primero: No entenderás cómo llegó ahí.
- Segundo: No podrás creer que esté ahí.
- Tercero: Sabrás que no pudo haber subido solita ahí .
- Cuarto: Estarás seguro que no debería estar ahí.
- Quinto: Serás consciente que no va a hacer nada útil mientras esté ahí. Entonces lo único sensato sería ayudarla a bajar."

dimarts, 1 d’octubre del 2013

El calendari del curs de l'EPOT



-  
   Calendari del curs 2013-2014

  Aquí us oferim el calendari d'aquest curs de l'EPOT que sempre serà a les
  21:30h alternant els dos Vallessos de la nostra diòcesi:

      1 d’octubre de 2013 (Badia)

-   26 de novembre de 2013 (Mollet)

-   14 de gener de 2014 (Badia)

-   18 de març de 2014 (Mollet)

-   15 d’abril de 2014 (Badia)

-   20 de maig de 2014 (Mollet)

-   17 de juny de 2014 (Badia)

Nou curs de l'Equip de Pastoral Obrera de Terrassa

Hola companys i companyes de l'EPOT (Equip de Pastoral Obrera de Terrassa)!!!

Us recordo que avui dimarts 1 d'octubre de 2013 tenim una cita obrera a les 21:30h a Badia del Vallès.

L'ordre del dia serà el següent:

- Pregària (Pepe)
- Nous membres de l'EPOT
- Tres aspectes a tenir present a la nostra programació d'aquest curs:
   a) Treballar i difondre el document "La Pastoral Obrera de tota l'Església"
   b) Donar aire de pastoral obrera al Pla Pastoral Diocesà en l'aspecte de l'evangelització dels pobres
   c) Fer una campanya a les parròquies, moviments i diòcesi en general contra la pobresa i la fam, que són conseqüències de la crisi econòmica que estem vivim
- Participació a la trobada de Pastoral Obrera d'Espanya del 16 i 17 de novembre de 2013 a Àvila
- Economia
- Calendari
- Informacions
- Precs i preguntes

Una abraçada, Pepe