dijous, 25 de novembre del 2021

La presidenta de l'ACO, Rocio Elvira, ens parla de les Jornades Generals de la Pastoral de Treball

 


JORNADES GENERALS DE PASTORAL DEL TREBALL A ESPANYA

NOVEMBRE 25/ROCÍO ELVIRA/

[Rocío Elvira] Els passats 19 a 21 de novembre s’han celebrat a Àvila les XXVII Jornadas Generales de Pastoral de Trabajo a les quals hem assistit en Santi Boza i jo mateixa com a presidents de l’ACO i que tenien com a lema «El gran tema es el Trabajo. Llamadas para la pastoral del trabajo desde Laudato si’ y Fratelli tutti». En la jornada de formació els tres testimonis que van fer les seves aportacions en el panel d’experiències van anar hi en aquesta línia:

  • Cristians pel clima, de la diòcesi de Còrdova. El que aporten els cristians en la lluita per defensar la casa comú.
  • Laudato si’ Cañaveral, de la diòcesi de Plasència. De quina manera els militants obrers cristians prenen consciencia de la situació actual i local.
  • Ecologistas en acción, de Ciutat Real. El testimoni d’un cristià dins d’aquesta organització, perquè això ajuda a la nostra consciencia obrera i ens situa en el compromís de treballar per la centralitat de la persona i la seva dignitat en la cura de la terra.

Per altra part, van sortir les diferents aportacions dels representants de diòcesis de pastoral del treball i moviments especialitzats com ACO, JOC, HOAC on es van reflectir la situació dels diversos projectes que es porten a terme. En tot moment, es va insistir en la importància de proporcionar materials accessibles i amb un llenguatge senzill.

En aquest sentit, a l’ACO podem obrir un horitzó cap a altres realitats perquè elaborem materials molt bons i estan traduïts al castellà. A banda, ens hauríem de proposar portar a totes les jornades que organitzem el moviment i les zones/diòcesis diferent material per donar-nos a conèixer com ara revistes Salillum i els documents de formació Anem a fons o Creixem.

Des de la presidència d’ACO vam parlar amb el nou bisbe de la Pastoral de Treball, Mons. Abilio Martínez, sobre el reconeixement del nostre moviment per part de la Conferència Episcopal Espanyola. El bisbe es va comprometre a parlar del tema i donar una resposta per escrit, tot i que això portarà un temps.

Altres qüestions que es van proposar va ser les següents:

  • Que la pastoral obrera pugui apropar-se al món rural.
  • Vetllar per les circumstàncies internes dels grups. Treballar la coherència entre el que es diu i el que es fa.
  • Quines accions es poden desenvolupar en cada una de les diòcesis, d’acord a la seva particularitat.
  • La importància de la transversalitat en els projectes que es porten a terme.
  • El paper dels laics i laiques no és ajudar sinó fer missió, donat que tots som església.
  • Donar protagonisme als joves en les trobades que es facin.
  • Vetllar per la participació igualitària de dones i homes per la missió i la representació.

A l’enllaç podeu consultar el comunicat final de les Jornadas Generales de Pastoral del Trabajo: https://social.conferenciaepiscopal.es/comunicado-final-de-las-xxvii-jornadas-de-pastoral-del-trabajo-2021/ 


JORNADAS GENERALES DE PASTORAL DEL TRABAJO EN ESPAÑA

NOVIEMBRE 25/JOAN ANDREU PARRA/

[Rocío Elvira] Los pasados ​​19 a 21 de noviembre se han celebrado en Ávila las XXVII Jornadas Generales de Pastoral de Trabajo a las que hemos asistido Santi Boza y yo misma como presidentes de ACO y que tenían como lema «El gran tema es el trabajo. Llamadas para la pastoral del trabajo desde Laudato si' y Fratelli tutti». En la jornada de formación los tres testimonios que hicieron sus aportaciones en el panel de experiencias fueron en esta línea:

  • Cristianos por el clima, de la diócesis de Córdoba. Lo que aportan los cristianos en la lucha por defender la casa común.
  • Laudato si’ Cañaveral, de la diócesis de Plasencia. Cómo los militantes obreros cristianos toman conciencia de la situación actual y local.
  • Ecologistas en acción, de Ciudad Real. El testimonio de un cristiano dentro de esta organización, porque esto ayuda a nuestra conciencia obrera y nos sitúa en el compromiso de trabajar por la centralidad de la persona y su dignidad en el cuidado de la tierra.

Por otra parte, salieron las diferentes aportaciones de los representantes de diócesis de pastoral del trabajo y movimientos especializados como ACO, JOC, HOAC, donde se reflejaron la situación de los diversos proyectos que se llevan a cabo. En todo momento, se ha insistido en la importancia de proporcionar materiales accesibles y con un lenguaje sencillo.

En este sentido, en ACO podemos abrir un horizonte hacia otras realidades porque elaboramos materiales muy buenos y están traducidos al castellano. Aparte, deberíamos proponernos llevar a todas las jornadas que organizamos el movimiento y las zonas/diócesis diferente material para darnos a conocer como revistas Luzysal y los documentos de formación Vamos a fondo o Crecemos.

Desde la presidencia de ACO hablamos con el nuevo obispo de la Pastoral de Trabajo, Mons. Abilio Martínez, sobre el reconocimiento de nuestro movimiento por parte de la Conferencia Episcopal Española. El obispo se comprometió a hablar del tema y dar una respuesta por escrito, aunque esto llevará un tiempo.

Otras cuestiones que se propusieron fueron las siguientes:

  • Que la pastoral obrera pueda acercarse al mundo rural.
  • Velar por las circunstancias internas de los grupos. Trabajar la coherencia entre lo que se dice y lo que se hace.
  • Qué acciones pueden desarrollarse en cada una de las diócesis, de acuerdo a su particularidad.
  • La importancia de la transversalidad en los proyectos que se llevan a cabo.
  • El papel de los laicos y laicas no es ayudar sino hacer misión, puesto que todos somos iglesia.
  • Dar protagonismo a los jóvenes en los encuentros que se celebren.
  • Velar por la participación igualitaria de mujeres y hombres por su misión y representación.

En el enlace se puede consultar el comunicado final de las Jornadas Generales de Pastoral del Trabajo: https://social.conferenciaepiscopal.es/comunicado-final-de-las-xxvii-jornadas-de-pastoral-del-trabajo-2021/