dilluns, 25 de setembre del 2023

Una trobada molt especial del Moviment de Treballadors i Treballadores Cristianes d'Europa (MTCE)

 



“Cristians i sindicalistes tenen una cosa en comú: l’esperança”. Així començava la seva intervenció dissabte passat Toni Mora, president del Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya, en el Seminari del Moviment Europeu de Treballadors Cristians.

I, sí, efectivament, l’esperança en l’acompliment de l’Estat de Dret i l’assoliment d’una democràcia digna del seu nom ha estat el tema d’aquest seminari, que ha tingut lloc a Barcelona del 21 al 23 de setembre de 2023. Un tema molt encertat, si tenim en compte com avui Europa d’una banda oblida els drets socials de les persones quan permet una creixent desigualtat social  i quan aboca a la mort milers d’immigrants que intenten accedir-hi. I un tema molt encertat, també, quan de l’altra banda la democràcia tendeix a banalitzar-se, amb una baixa participació i amb el creixement constant de l’extrema dreta. Hem passat de ser ciutadans a ser consumidors o clients, sense gaire consciència. Com molt bé va citar Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat, en la seva salutació a l’assemblea: “El preu de la llibertat és la seva eterna vigilància” (Jefferson). El mateix pot dir-se de la democràcia.

Constatàvem com el poder polític s’ha desplaçat, amb la globalització, cap a l’econòmic, i com costa rescatar les prioritats ecològiques i socials davant els reptes que el món sencer té plantejats.

Hi ha participat una cinquantena de militants de diversos moviments: l’ACO (que ha col·laborat en l’organització de tot plegat) i l’HOAC, per part d’Espanya, la LOC de Portugal i l’ACO francesa. Tots ells moviments “de militants”, és a dir, moviments que, tot i els seus diversos accents, tenen com a objectiu transmetre l’Evangeli en el món del treball a partir del compromís en la vida i les organitzacions obreres. Al costat d’aquest estil de moviment, hi ha els grans moviments, també compromesos en el benestar del món del treball, però que sobretot ofereixen serveis i compten amb un considerable nombre d’afiliats. És avui, curiosament, la cultura de parla alemanya: nord d’Itàlia (Süd Tirol), Suïssa i Alemanya.

El seminari ha comptat amb un eix de tres ponències. La primera arribà de la mà de Karl Brunner, copresident del Moviment Europeu de Treballadors Cristians, i tractà de la tensió entre la democràcia i el pensament social de l’Església.  La segona va anar a càrrec de Gwendoline Delbos Corfielf, diputada europea, sobre el paper de les organitzacions de treballadors en l’estat de dret, des de la perspectiva del Parlament Europeu.  I la tercera fou la ja comentada de Toni Mora sobre la incidència dels sindicats en la democràcia.

Els participants van visitar també tres projectes barcelonins i significatius: l’Hospital de Campanya, MigraStudium i El Lloc de la Dona. I van gaudir de l’ambient de la Festa Major de Barcelona. L’Eucaristia presidida pel bisbe Sergi Gordo, responsable de la pastoral obrera entre els bisbes de Catalunya, va esdevenir el punt final del Seminari. 


Fonts: Catalunya Religió

Jornada General d'ACO 12 d'octubre

 






Un curs de l'Acció Catòlica Obrera amb 70 anys d'història

 


Logo del 70 aniversari d'ACO realitzat pel militant David González, de la diòcesi de Madrid