dilluns, 12 de novembre del 2018

Un intercanvi de l'ACO des de l'espiritualitat militant





Els propers dies 6 a 9 de desembre se celebra l’Intercambio de l’ACO per als militants de totes les zones i diòcesis. Serà a la Casa d’Espiritualitat Emaús que està a Pozuelo de Alarcón. El tema de la trobada serà “L’espiritualitat en l’acció” i estarà acompanyat pel consiliari de la diòcesi d’Alacant, Pepe Lozano.
La trobada està sent preparada pels militants de la diòcesi de Madrid i s’han previst diversos espais de pregària, formació, tallers i alguna excursió també. S’ha fet una reserva de vàries habitacions dobles a la casa de Pozuelo de Alarcón i hi ha la possibilitat que vinguin també famílies amb nens ja que hi haurà servei d’acollida i animació per la canalla. Els preus de la trobada són 111 euros els adults i 57 euros els infants (3 a 14 anys). Per inscripcions ens heu d’enviar un email a coordinacio@acocat.orgcom a màxim el 26 de novembre.
El consiliari Pepe Lozano remarca l’oportunitat de l’Intercambio per «poder trobar-nos en profunditat amb nosaltres mateixos, com ens veiem, i si assumim la marxa que porta la nostra vida; perquè els equips es trobin amb la seua realitat, objectivem la nostra vida comunitària i fem un bon discerniment a la llum de la Paraula i de les llums que El Senyor ens done a través del seu Esperit; i per poder viure una trobada íntima-total amb la persona de Jesús (l'espai que anem a compartir, la trobada amb nosaltres i amb els companys, la convivència i totes les aportacions, els moments d'oració, totes aquestes coses seran manifestacions de la persona de Jesús. Es tracta que ens situem, des del principi, a partir de la fe).»
Per últim, us compartim la reflexió del Fran d’Alacant: «Molt sovint enfoquem les coses des d’allò que ens ve de gust, ens crida l’atenció o ens aporta quelcom. Si em centro en l’Intercambio, per exemple, em podria plantejar anar-hi o no en funció de vàries circumstàncies: que m’ho permeti la meva feina o obligacions, que el tema m’interessi, que la ponència m’aporti... Tot això, molt lògic i normal, no deixa de ser un enfocament des del jo mateix. Després d’haver reflexionat sobre això, penso que és important la presència de tots i cadascú de nosaltres en aquests espais, no tant pel que ens aporten (que també), sinó pel que aportem. L’Intercambio, com el seu propi nom indica, no és només un espai de formació, sinó, sobretot, un espai de compartir experiències, vivències i moments amb els germans i germanes que no tenim ocasió de veure’ns tan sovint per la distància. És un moment per a sentir-nos comunitat en el Moviment»

Qué descansi en pau en Lluís Duch



 Resultat d'imatges de lluis duch

Mor Lluís Duch, un dels grans intel·lectuals que ha donat Montserrat
Per Catalunya Religió. Ds, 10/11/2018

(CR) Aquest dissabte al vespre l'abadia de Montserrat ha anunciat la mort del monjo Lluís Duch als 82 anys. És un dels gran intel·lectuals que ha donat la comunitat benedictina de Montserrat. Doctor en teologia i expert en antropologia i comunicació, va ser reconegut per la comunitat acadèmica especialment en l'àmbit de l'antropologia i la comunicació.  

La missa exequial de Lluís Duch tindrà lloc dimarts dia 13, a les 10.45h, a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, i serà presidida per l'abat de Montserrat, Josep M. Soler. Es podrà seguir en directe per Montserrat RTV.
Nascut a Barcelona el 1936 Lluís Duch, va entrar al Monestir de Montserrat l'any 1961, on va fer la professió simple l'any 1963 i la solemne el 1967. El 1969 va ser ordenat sacerdot. 
Doctor en teologia per la Universitat de Tübingen, on va estudiar el pensament de Mircea Eliade, va ser professor de la nombrosos centres acadèmics: Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Facultat de Teologia de Catalunya, de de la Biblioteca Mística i Filosòfica Alois M. Hass (U. Pompeu Fabra), de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), de l'Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós de Tarragona, de l'Institut d'Humanitats de Barcelona, de l'Escola Teològica i Filosòfica de l'Abadia de Montserrat, de l'Instituto de Antropología de la Universidad Nacional Autónoma de México i de l'Institut del Teatre.
En el seu treball acadèmic va estudiar els diferents llenguatges dels universos simbòlics i mítics i la seva concreció en la vida quotidiana. Alhora, va teoritzar sobre les formes de trencament de la tramissió de la fe, amb una aposta pel testimoni personal per sobre de les estructures institucionals. Es va interessar des de fa més de trenta anys per la interpretació de les narracions mítiques, atenent sobretot al seu impacte en els universos religiosos i polítics. 
Autor d'una obra extensa (més de quaranta llibres i opuscles i centenars d'articles científics), és un referent internacional en els estudis d'antropologia de la religió. El 2011 va rebre la Creu de Sant Jordi. Amb motiu del 75è aniversari li van dedicar el volum Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluís Duch, editat per Joan-Carles Mèlich a Fragmenta. El seu pensament també va ser objecte d'una tesi doctoral del capellà de Girona Elies Ferrer. Dues de les grans obres de referència recents que va publicar han estat Religió i comunicació (2010) i Religión y política (2014). Antropologia de la religió (1997) i Un extraño en nuestra casa (2006), són altres obres destacades. En els darrers anys va publicar una Antropologia de la vida quotidiana (en sis volums), que té com a referència més important la situació de les transmissions efectuades per les estructures d'acollida.
Entre 2011 i 2018 va ser membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat de Catalunya. 
Va una tenir relació molt estreta amb altres pensadors com Raimon Pannikar. També ser traductor de textos d'altres referents intel·lectuals com Luter, Müntzer, Silesius, Schleiermacher, Bonhoefferm i Schönberg. 




Una presentació que val la pena