dimecres, 14 d’octubre del 2020

Continua la lluita....

 COMUNICAT

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA FALLA A FAVOR DE RECURSOS A EL CONTENCIÓS ADMINISTRATIU PER SILENCI POSITIU INCOMPLERT, O EXTINCIÓ INDEGUDA, DE LA PRESTACIÓ DE RENDA GARANTIDA DE CIUTADANIA

 

Recentment, dues sentències de la sala d'el contenciós administratiu de Tribunal Superior de Justícia de Catalunya han fallat a favor dels demandants de la prestació de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC).

La primera de les sentències notificada el 17 de setembre anul·la la resolució de el Departament de Treball, Afers socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya contra el recurs d'alçada presentat per la persona demandant davant l'incompliment de l'silenci positiu que estableix l'art 26, apartat 2, de la llei de la Renda garantida de Ciutadania. La sentència obliga a l'administració a abonar la prestació de la RGC des de la data de presentació de la sol·licitud de la prestació.

La segona sentència notificada el 2 d'octubre estima favorablement el recurs a l'contenciós de la persona demandant contra la resolució d'extinció de la prestació dictada per la Direcció general d'Economia Social, el Tercer Sector, les cooperatives i l’Autoempresa de la Generalitat de Catalunya, extinció amb efectes de l'2018.02.01. Per tant, l'administració haurà d'abonar la prestació de RGC des de la data de la seva extinció indeguda.

Tot i la lentitud de l'procediment legal per resoldre els recursos a l'contenciós administratiu, que en la gran majoria d'ocasions desmoralitza i desincentiva la presentació de les demandes. Tot i les maniobres de l'administració que, en gran part de les demandes presentades, reconeix la prestació de la RGC a l'demandant per evitar les sentències de Tribunal. Ha quedat demostrat que es pot fer justícia i obtenir el reconeixement de la prestació de la RGC i el seu abonament des de la data de la seva sol·licitud, o bé des de la seva extinció indeguda.

Aquestes sentències, posen en evidència la pèssima praxis en la implementació de la llei de la Renda Garantida de Ciutadania pels organismes administratius sota responsabilitat de la Conselleria de Treball, Afers socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Des de 15 de setembre a 1 d'abril 2020 es van presentar més de 16.000 recursos d'alçada davant denegacions de la prestació, d'aquests 6.715 per silenci positiu incomplert, després de la seva revisió per l'administració només es van resoldre favorablement el 9% dels recursos (10, 5% per causa de silenci positiu).

Al costat de la gran majoria de denegacions de les sol·licituds i l'evidència d'un 70% de la població en situació de pobresa severa a Catalunya que no percep la prestació de la RGC, les sentències favorables als demandants posen el focus en el comportament d'una administració que incompleix els drets de les persones vulnerables.

Davant d'aquesta situació tornem a sol·licitar als grups parlamentaris l'impuls d'una auditoria independent sobre aquesta pèssima i antisocial gestió de l'administració del Govern de la Generalitat.

Expressem el nostre reconeixement a l'equip jurídic de l'Col·lectiu Ronda per l'èxit de les demandes, i felicitem als demandants per la seva tenacitat i paciència.

Fem una crida a totes les persones que pateixen denegacions injustes de la sol·licitud de la Renda Garantida de Ciutadania a presentar els recursos d'alçada i reclamacions, i en cas de ser desestimats a presentar les corresponents demandes davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Només amb la lluita i la voluntat farem efectiu el dret a la Renda Garantida de Ciutadania.

Barcelona, 13 d’octubre 2020

Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania de Catalunya