divendres, 10 de març del 2023

Comunicat de la Pastoral Obrera de Catalunya (POC) amb el motiu del greu accident laboral de Súria


 

Comunicat de la GOAC davant la mort de tres treballadors a la mina de Súria

Comunicat de la GOAC arran de la mort d’en Daniel Álvarez,  l’Òscar Molina i el Victoriano Pineda, els tres treballadors que avui han quedat atrapats a la mina de Súria a molts metres de profunditat


Les dones i els homes de la GOAC ens unim al dolor i a la indignació dels éssers estimats d’aquestes 3 persones que han perdut la vida en el seu lloc de feina, la Mina Cabanasses de Súria

 

En Daniel Álvarez tenia 27 anys, era originari de Colòmbia i estudiant de postgrau a l'Escola Politècnica Superior de Manresa (UPC). Ell era a la mina fent pràctiques d'empresa.

L’Òscar Molina, de 28 anys, era veí de Sant Joan de Vilatorrada i estudiant de postgrau a la UPC.

L’ alacantí de 31 anys d’edat, en Victoriano Pineda, estava fent el seu doctorat a la Universitat de Barcelona.

 

La realitat ens diu que no és el primer cop i, si les condicions no canvien, és de témer que la situació d’inseguretat laboral continuï. L’any 2013, en Joan Ramon Mitjans, de 49 anys, i l’Isaac Closa, de 37, quan realitzaven feines de reparació i manteniment de la maquinària, vam patir un despreniment de la mina que els va causar la mort.

 

Ressaltem que veus sindicals, davant dels mitjans de comunicació, han afirmat que "les mesures de seguretat no són les que han de ser", i els hi han informat sobre la plantilla i el tipus d’accident. L’accident ha estat provocat per un despreniment de llis –cara plana i extensa de roca–. Per evitar aquest tipus de desgràcies, i perquè el sostre de la mina aguanti, s’utilitzen ancoratges metàl·lics i malles també metàl·liques. El fet que aquestes tasques estiguin subcontractades ha estat rebutjat de sempre per part dels sindicats. A la mina d'Iberpotash a Súria hi treballen entre 800 i 900 persones, de manera que en el moment de l'accident el torn era d’entre 200 i 300 empleats.

Durant el mes de juny de 2020, en Pau Camp, de 45 anys, i l’Ángel Mielgo Raposo, de 55 anys, tots dos empleats de Muntatges Rus (subcontracta d'Iberpotash), van morir en dos accidents laborals ocorreguts en una altra mina propera, la de Vilafruns (situada entre Sallent i Balsareny), després que unes pedres de grans dimensions els caiguessin a sobre. Un cop succeït el segon accident mortal, el 25 de juny, la direcció d'Iberpotash va parar la producció d'aquesta mina i posteriorment la va tancar definitivament.

Reculant a l’any 2015, a Vilafruns també, en Sergi Font Vilardell va perdre la vida als 26 anys mentre feia tasques de manteniment en caure-li a sobre una roca despresa de la galeria on es trobava.

 

La mina de Súria té una profunditat entre els 650 i els 900 metres i va començar a funcionar el 1960. Està operada per l'empresa Iberpotash, part d'ICL Iberia Súria & Sallent, l'única empresa productora de sals potàssiques a l’Estat espanyol. ICL Iberia és filial del grup ICL, amb oficines centrals a Israel.

El nostre crit és «El treball és per a la vida. Ni un mort més!»

 

I el nostre compromís és de suport a les famílies i companys i companyes de feina i d’estudis, a través de la pregària i de l’acompanyament i la solidaritat obrera.

 

El papa Francesc, el gener de 2022 en una assemblea de l’Associació Nacional de Constructors d’Edificis (ANCE), expressava: «Lamentablement, si considerem la seguretat en el treball com un cost, partim d’una premissa errònia. Les persones són la veritable riquesa. [...] van morir-ne massa  a la feina. No són nombres, són persones.»

 

A la Missa del Gall, a Roma, ja ens havia adreçat a tothom aquestes paraules: «No més morts en el treball, esforcem-nos per aconseguir-ho!»