dissabte, 10 de novembre del 2018

Per un plantejament de la reducció de la jornada laboral


Vaga de metges del CAP









Els metges del CAP diuen prou i faran vaga cinc dies

Els metges d’atenció primària, que són quasi 6.000 entre metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs, faran vaga del 26 al 30 de novembre. El sindicat Metges de Catalunya va convocar ahir aquesta mesura davant la situació “extremadament crítica” que viuen els facultatius. “El sistema sanitari català és a urgències, però l’atenció primària és a l’UCI. Hem de prioritzar el malalt de l’UCI i, per tant, considerem que ara mateix la prioritat és l’atenció primària”, va alertar el secretari del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya, Óscar Pablos, just després de presentar a Inspecció de Treball la convocatòria de vaga.

El Punt Avui, 8 novembre 18

El sindicat, que és majoritari entre el col·lectiu, reclama la disminució de càrregues assistencials, limitant-les a 28 visites diàries per consulta, la reposició de 920 professionals “perduts amb les retallades” i la recuperació del poder adquisitiu “arrabassat des del 2010” i que xifren en prop d’un 30%. També reivindiquen incrementar el pressupost sanitari destinat al nivell bàsic assistencial.
Poca estona després de fer aquest anunci, el director gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Argimon, va assegurar que en els propers dies presentaran un pla “amb accions a curt, mitjà i llarg termini” i “amb calendaris concrets, pressupost concret per a cada acció i, per tant, amb compromisos concrets”, per evitar aquesta vaga. Argimon es va mostrar convençut que trobaran “punts d’acord” amb els metges i que finalment es podrà desconvocar la vaga.
Els metges d’atenció primària expliquen que un dels principals motius per convocar la vaga és la “sobrecàrrega assistencial” i la “degradació de les condicions de treball” en la que, avisen, és una situació “insostenible”. “Situacions que haurien de ser extraordinàries s’han convertit en ordinàries en l’atenció primària, com tenir programades dues, tres, cinc o deu visites en un mateix minut. Aquestes situacions són una manca absoluta de respecte cap als professionals i la ciutadania”, va lamentar el secretari del Sector Primària ICS del sindicat. “Aquest model –va dir Óscar Pablos– ens està fent emmalaltir, està esgotant emocionalment els professionals. I el més greu és que aquest model està fent que el professional perdi moltes vegades el control sobre l’acte mèdic.” Pablos va assegurar: “Si no tenim un temps mínim de reflexió com a metges, estem posant en risc el pacient i el professional mateix.”

Formació de la JOC Nacional de Catalunya i les Illes Balears