dilluns, 4 d’octubre del 2021

El bisbe Salvador Cristau pel treball digne

 



Hi ha un treball digne? (03/10/21)

No només digne sinó també decent. Com cada any l’Organització Internacional del Treball (OIT) i altres organitzacions que hi col·laboren promouen, el dia 7 d’octubre i arreu del món, la Jornada Mundial pel Treball decent amb una retribució digna. Aquest any, malauradament, la Jornada continua emmarcada en la crisi de la pandèmia del coronavirus i per les seves dramàtiques conseqüències en el món del treball.

Déu, al crear l’home li va encarregar la missió de vetllar per la creació i sotmetre la natura, no pas com un càstig, sinó com a col·laboració a la seva obra creadora, com a imatges seves que som: “Déu digué: Fem l'home a imatge nostra, semblant a nosaltres, i que sotmeti els peixos del mar, els ocells del cel, el bestiar, i tota la terra amb les bestioles que s'hi arrosseguen.  Déu va crear l'home a imatge seva, el va crear a imatge de Déu, creà l'home i la dona (Gn 1, 26-27).

Això implica que totes les persones han de tenir l’oportunitat de realitzar una activitat productiva que aporti un ingrés just, seguretat en el lloc de treball i protecció social per a les famílies; que ofereixi millors perspectives de desenvolupament personal i afavoreixi la integració social, és a dir un treball digne i decent.

Per tant, el fet únic de l’ocupació no és suficient, aquesta ha de ser una ocupació de qualitat, ben remunerada, que repercuteixi de manera positiva en la vida dels treballadors i en el creixement de l'economia.

El passat mes de juny, a través d'un vídeo missatge, el Papa Francesc va demanar a l'Organització Internacional del Treball (OIT) i a les autoritats relacionades amb aquests temes, solucions per sortir de l'actual crisi laboral "buscant el bé comú", i prioritzant "els treballadors que es troben en els marges del món de la feina”.

Va dir també que resulta necessari evitar caure en la situació i els problemes que van caracteritzar el panorama previ a la pandèmia, com "el consumisme cec i la negació de les evidències que apunten a la discriminació dels nostres germans i germanes considerats com “d’un sol ús” en la nostra societat".

Per això, va comminar a fer front a aquests desafiaments buscant solucions que ajudin a construir un nou futur "fundat en condicions laborals decents i dignes, que provinguin d'una negociació col·lectiva, i que promoguin el bé comú".

Jesús, el Senyor, ens mostra el camí per superar les dificultats amb els seus ensenyaments i també amb les seves paràboles, com la del bon samarità, la dels vinyaters que volen treballar i no troben feina, etc.  És molt important mantenir l’esperança i esmerçar les nostres forces per construir un mon més just i fraternal, el seu Regne, tal i com demanem en el Parenostre, un món en el que tots puguin realitzar-se com a persones humanes amb un treball just i digne.

+ Salvador Cristau i Coll

Administrador Diocesà



¿Existe un Trabajo digno?

No sólo digno sino también decente. Como cada año la Organización Internacional del Trabajo (OIT) y otras organizaciones que colaboran con ella promueven el día 7 de octubre y en todo el mundo, la Jornada Mundial por el Trabajo decente con una retribución digna. Este año, por desgracia, la Jornada sigue enmarcada en la crisis de la pandemia del coronavirus y por sus consecuencias dramáticas en el mundo laboral.

Dios, al crear al hombre le encargó la misión de velar por la creación y someter la naturaleza, no como un castigo, sino como colaboración a su obra creadora, ya que somos imágenes suyas. “Dijo Dios: “Hagamos al hombre a nuestra imagen y semejanza; que domine los peces del mar, las aves del cielo, los ganados y los reptiles de la tierra Y creó Dios al hombre a su imagen, a imagen de Dios lo creó, varón y mujer los creó” (Gn 1,26-27).

Ello implica que todas las personas deben tener la oportunidad de realizar una actividad productiva que aporte un ingreso justo, seguridad del puesto de trabajo y  protección social para las familias; que ofrezca mejores perspectivas de desarrollo personal y favorezca la integración social, es decir un trabajo digno y decente.

Por tanto, no basta el solo hecho de la ocupación, esta debe ser una ocupación de calidad, bien remunerada, que repercuta de manera positiva en la vida de los trabajadores y en el crecimiento de la economía.

El pasado mes de junio, a través de un video mensaje, el Papa Francisco pidió a la Organización Internacional del Trabajo (OIT) y a las autoridades relacionadas con estos temas, soluciones para salir de la actual crisis laboral “buscando el bien común” y priorizando “los trabajadores que se hallan en los márgenes del mundo del trabajo”.

Dijo también que resulta necesario evitar el caer en la situación y en los problemas que caracterizaron el panorama previo a la pandemia, como “el consumismo ciego y la negación de las evidencias que apunten a la discriminación de nuestros hermanos y hermanas considerados como “de un solo uso” en nuestra sociedad”.

Por ello conminó a hacer frente a estos desafíos buscando soluciones que ayuden a construir un nuevo futuro “fundado en condiciones laborales decentes y dignas que provengan de una negociación colectiva y que promuevan el bien común”. 

Jesús, el Señor, nos muestra el camino para superar las dificultades con sus enseñanzas y también con sus parábolas, como la del buen samaritano, la de los viñadores que quieren trabajar y no encuentran trabajo, etc. Es muy importante mantener la esperanza y emplear nuestras fuerzas para construir un mundo más justo y fraternal, su Reino, tal y como  pedimos en el Padrenuestro, un mundo en el que todos puedan realizarse como personas humanas con un trabajo justo y digno.

+ Salvador Cristau i Coll

Administrador Diocesano